Limfna drenaža

Susreli ste se već sa podatkom kako se naše tijelo sastoji od 70% tekućine. Osim dobro poznatih kao što su krv ili sokovi koji pomažu i reguliraju probavu postoji između ostalih i limfa.

Limfa je prozirna žućkasta tekućina koja dopunjava funkcije krvi, te je i zamjenjuje na onim mjestima našeg tijela u koje krv ne može doprijeti. Služi kao dostavljač svih potrebnih supstancija udaljenim stanicama, te ih kao otpadne tvari također i odnosi.

Limfnom drenažom stimulira se njen optok, te se direktno utječe na limfne žile i žlijezde raspoređene našim tijelom. Limfne žile su vrlo tanke i nemaju stjenku građenu poput drugih žila, pa im je funkcija potpomognuta radom naših mišića. Položene su tik ispod kože u pokožnom masnom tkivu, a smjer im je uvijek usmjeren prema najbližim pregibima gdje se nalaze veće ili manje limfne žlijezde ili čvorovi.

Limfna drenaža je tehnika kojom pomažemo i stimuliramo optok limfe kako bi smanjili oteklinu, ukočenost ili prisutnu bol. Tretman se sastoji od laganih ritmičkih pokreta koji se izmjenjuju.

U koliko se odlučite za tretman npr. nogu uslijed natečenosti ili boli tretman bi ukratko ovako izgledao. Započelo bi se pokretima glađenja ekstremiteta sa stražnje strane, nakon toga u tri zamišljene linije pokretima "pumpanja" limfni optok bi se istiskivao prema lateralnim područjima .Veliki stojeći krugovi punim dlanom se koriste za otvaranje limfnog pripadajućeg čvora u području koljena ili prepone. Palčevima u toku drenaže se lagano kružnim pokretima dodatno stimuliraju određene točke. S prednje strane noge također započinjemo glađenjem, pa nastavljamo "pumpanjem". Pažnju usmjerimo na unutarnju stranu natkoljenice i preponu gdje se nalaze limfni čvorovi. Područje Ahilove pete, skočnog zgloba i stopala obrađuje se kružnim i polukružnim pokretima. Pokreti su uvijek usmjereni od periferije prema centru, stoga što limfni optok prati venozni koji dolazi u srce.

Odlična je u slučajevima lymphedema, te kao katalizator metaboličkih procesa i izlučivanja viška tekućine iz tijela. Mogli bi ju stoga svrstati u kategoriju preventivne i terapijske tehnike zajedno.

Cjelokupni tretman dovodi do stanja opuštenosti, prestanka težine, natečenosti i boli koja je eventualno bila prisutna ranije.

Cijena i trajanje tretmana:
Limfni tretman nogu 40 min.  - 170,00 kn
Limfni tretman ruku 40 min. - 170,00 kn
Limfni tretman lica 40 min. - 170,00 kn
Limfni tretman trbuha 40 min. - 170,00 Kn

 

Masaže Teuta
Studio za medicinsku masažu
i relaksaciju u Samoboru

Samobor, Gajeva 62
01/33 66 253 | 091/73 74 801
studio.teuta@inet.hr